ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Caravans waarde bepaling

wat is mijn caravan waard

Wilt u een caravan verkopen? Dan is het belangrijk één ding te weten: hoeveel is mijn caravan waard? Daarom moet bij de verkoop van caravans de waarde ervan bepaald worden. Op deze pagina leggen wij uit hoe de waarde van een tweedehands caravan tot stand komt en hoe wij deze berekenen.

U kunt heel eenvoudig en snel achter de waarde van uw caravan komen door hem gratis en vrijblijvend aan te bieden door middel van het inkoopformulier op deze pagina. Wij doen, in tegenstelling tot caravanmakelaars, de directe inkoop van gebruikte caravans, dus kunnen uw caravan na taxatie direct kopen voor de waarde die wij berekenen. Lees snel verder om erachter te komen hoe dit taxeren in zijn werk gaat en hoe u dit zelf kunt doen, of laat uw caravan direct op waarde schatten.

Wat is mijn caravan waard? –  4 Factoren

hoeveel is mijn caravan waard

De waarde van caravans wordt door vier factoren bepaald:

 • Het merk, model, type en bouwjaar (dagwaarde)
 • Eventuele schade en gebreken
 • Extra’s en toevoegingen
 • De marktvraag

De waarde van een caravan wordt gevonden door een grondige taxatie waarbij alle bovenstaande factoren worden meegenomen. Hier leest u wat we precies verstaan onder deze factoren.

Het merk, model, type en bouwjaar

Om te weten hoeveel een caravan waard is, moeten we natuurlijk weten wat voor caravan het is. Hierbij zijn merk, model, type en bouwjaar van belang. Vanzelfsprekend is het ene merk en model meer waard dan het andere en zijn oudere caravans (leeftijd op basis van jaar van de eerste toelating) over het algemeen wat minder waard dan nieuwere.

Op basis van deze vier punten wordt de dagwaarde van een caravan vastgesteld. Dit is eigenlijk heel simpel en er zijn dan ook databases beschikbaar waar iedereen deze informatie kan inzien. De dagwaarde geeft een richtprijs. Anders dan bij bijvoorbeeld auto’s zegt deze prijs nog niet zoveel. De waarde van uw kampeerwagen is namelijk ook grotendeels afhankelijk van de overige factoren.

Eventuele schade en gebreken

Wanneer er defecten zijn aan uw caravan of wanneer deze schade heeft gaat de waarde ervan omlaag. Het is afhankelijk van het type schade en hoe zwaar deze is wat de invloed ervan op de waarde zal zijn. Bij schade aan caravans moet vooral gedacht worden aan zaken als:

 • Waterschade of vochtschade
 • Kapotte elektronica
 • Hagelschade
 • Ruitschade
 • Rookschade (door BBQ of veel sigaretten roken in de caravan)
 • Kapotte (lekke of uitgedroogde) banden

Extra’s en toevoegingen

inkoop caravans

Hoe meer extra’s een kampeerwagen heeft, hoe meer deze waard is. Bij extra’s kunt u denken aan zaken als:

 • TV- en satellietsysteem
 • Voortent
 • Antislipkoppeling
 • Extra verwarming
 • Fietsenrek
 • Zonnepanelen

Hierbij geldt ook dat meer luxere extra’s de waarde van de caravan meer omhooghalen dan oude. Zo is dezelfde kampeerwagen met een grote ingebouwde smart-tv meer waard dan één met een klein oud tv’tje.

De marktvraag

caravan opkoper

Daarnaast wordt de waarde van elk goed, dus ook van een caravan, grotendeels bepaald door het spel van vraag en aanbod. Bepaalde merken en types zijn nu eenmaal gewilder dan andere. Daarbij speelt niet alleen de binnenlandse vraag een rol, maar ook de buitenlandse. Wist u bijvoorbeeld dat de vraag in Oost-Europa naar Adria, Hobby en Kip op dit moment veel hoger is dan hier in Nederland en België? Dit haalt de waarde voor een internationale opkoper als wij van deze caravans enorm omhoog.

Caravan opkopers vs caravanmakelaar

Het verschil tussen een opkoper van caravans, zoals verkopencaravans.nl, en een caravanmakelaardij is dat een opkoper direct zelf caravans koopt, en een makelaar alleen maar bemiddelt. Met andere woorden: aan een opkoper kunt u direct uw caravan verkopen wanneer de prijs is vastgesteld, terwijl u bij een caravanmakelaar nog moet wachten tot zij een koper hebben gevonden.

Heeft dit invloed op de waarde? Ja en nee. Dit heeft ermee te maken dat een makelaar de kampeerwagen niet voor zichzelf taxeert, maar voor een eventuele koper. Deze taxatie zal over het algemeen wat hoger uitvallen dan bij een opkoper. Dit is echter niet de prijs die u zult ontvangen! Om te beginnen trekt de makelaar bemiddelingskosten af van de prijs wanneer deze verkocht wordt. Daarnaast zal ook een eventuele koper nog wat van de prijs proberen af te dingen. Per saldo zult u dus evenveel of zelfs minder krijgen voor uw tweedehands kampeerwagen bij een makelaar. En dan heeft u hem nog niet eens direct verkocht!

Gratis en vrijblijvende taxatie van uw caravan

Wanneer u de dagwaarde van uw caravan weet en deze vermindert met de prijs voor reparaties en verhoogt met de extra’s kunt u waarschijnlijk al een vrij nauwkeurige schatting maken van de waarde van uw caravan.

Wilt u echt weten hoeveel deze waard is? Laat hem dan gratis en vrijblijvend taxeren. Dit doet u door het inkoopformulier op deze pagina in te vullen. Vul alle velden in en vergeet ook niet eventuele opmerkingen over schade en extra’s te vermelden. Voeg ook wat foto’s toe, zodat onze ervaren taxateurs een goed beeld krijgen van wat u wilt laten taxeren.

Meestal hebben wij binnen enkele uren uw taxatie rond. U ontvangt dat van ons mail met daarin de waarde die wij aan uw caravan geven. Dit is overigens ook het bedrag wat wij voor uw caravan zouden betalen wanneer wij hem van u overkopen. U bent wat dat betreft vrij: er is altijd de optie om hem aan ons te verkopen, maar wanneer u liever kiest voor een andere partij blijven we even goede vrienden!

Zo berekenen wij de waarde van caravans

Om inzicht te krijgen in ons taxatieproces, zetten we nog even helder op een rijtje hoe onze taxateurs precies tot hun waardebepaling komen. Zo staat u niet voor verrassingen en weet u direct waar u aan toe bent. In principe is het heel simpel. De waarde van een caravan wordt als volgt berekend:

Waarde caravan = dagwaarde x marktvraag + waarde extra’s – reparatiekosten

Daarom zoeken zij de dagwaarde van een caravan op, vermenigvuldigen deze met de factor marktvraag, tellen daar de extra’s bij op en trekken er de kosten door defecten van af.

Dagwaarde caravan bepalen

Om de dagwaarde van de caravan te bepalen worden zogenaamde koerslijsten geraadpleegd. Dit zijn vrij toegankelijke databases die door een instantie worden beheerd.

De waarde van uw specifieke caravan

Vervolgens nemen onze taxateurs de dagwaarde van uw caravan en voegen deze in bovenstaande formule. Ze schatten de marktvraag in (op basis van de aanvragen die wij krijgen en informatie van onze partners) en vermenigvuldigen deze met de dagwaarde van uw caravan. Is er weinig vraag? Dan zakt de waarde iets. Is er veel vraag? Dan stijgt deze wat.

Ook berekenen zij de toegevoegde waarde van de extra’s die u heeft, en tellen die bij de waarde op. Ten slotte maken ze een inschatting van de reparatiekosten en trekken die van de waarde af.

Voorbeeldberekening

Laten wij eens kijken hoe dit precies in zijn werk gaat met een voorbeeldkampeerwagen. Stel u heeft een kampeerwagen met een dagwaarde van € 5000,-. Wij merken dat de vraag hiernaar relatief hoog is: factor 1,1. U heeft een voortent ter waarde van € 500,- en een tv-installatie van € 300,- in de caravan geïnstalleerd. Daarbij is wel sprake van lichte vochtschade bij de douche en ook aan de voorkant. Die reparaties kosten samen zo’n € 450,-. Dan is de waarde van de caravan: 5000 x 1,1 + 500 + 300 – 450 = 5850,-. Per mail stellen wij u hiervan op de hoogte en dit zou ook het bedrag zijn dat wij u betalen wanneer wij de caravan overkopen. Makkelijk toch?

Ik wil van mijn caravan af – Kan ik hem direct verkopen?

caravanmakelaardij

Jazeker! Wij doen de caravans inkoop landelijk en door heel de Benelux, dus het maakt niet uit waar uw kampeerwagen gestald staat. Dit kan bij u thuis zijn, maar ook op de camping, in een boerenschuur of ergens in een hangar. U hoeft hem alleen maar gratis en vrijblijvend door ons te laten taxeren en vervolgens akkoord te gaan met ons bod. Daarna komen wij hem binnen enkele dagen gratis ophalen. Op het afgesproken tijdstip zullen wij op de afgesproken plaats zijn en daarbij nemen we een vrijwaringsbewijs, een koopovereenkomst en uiteraard het geld (cash of overschrijving) voor u mee.

Rijdt uw kampeerwagen niet meer goed? Geen probleem! Dan verrichten wij de nodige herstelwerkzaamheden, zoals het monteren van nieuwe banden of wielen, ter plekke. Wij vragen u wel ons van te voren in te lichten over eventuele gebreken aan de wielen of de as, zodat wij de benodigde spullen kunnen meenemen.

Voor een vrijblijvende taxatie of voor vragen kunt u ons ook bellen. Wij zijn te bereiken op+31(0) 648-567-532. Contact met ons opnemen kan ook, of stuur uw mail naar info@verkopencaravans.nl.

 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?