ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Groene aanslag caravan verwijderen

Groene aanslag caravan verwijderen tips

Het is nooit een prettig gezicht. Uw caravan is helemaal groen van de algen en het mos. Hij heeft de winter overleefd, maar er is werk aan de winkel. Het is namelijk tijd om de groene aanslag van uw caravan te verwijderen. Reserveer hier minstens een dag voor, en bij voorkeur een heel weekend, want goed onderhoud vergt tijd.

In dit artikel leggen we stap uit hoe u dit schoonmaken van de caravan aanpakt. Ook geven we tips over hoe u groene aanslag kunt voorkomen en wat u nog kunt doen als het er echt niet meer afgaat.

Een caravan verdient een speciale behandeling

Veel mensen denken dat kampeerwagens en auto’s ongeveer hetzelfde zijn en dat ze op dezelfde manier schoongemaakt kunnen worden. Niets is minder waar. Caravans en auto’s hebben een andere lak. Daarom dient u gebruik te maken van speciale producten zoals caravanshampoo of -zeep.

Bovendien: hoewel de aanslag in principe hetzelfde is als op uw tuintegens en schutting, kunt u ook hier niet dezelfde producten voor gebruiken. Azijn bijvoorbeeld zal de rubbers beschadigen, waardoor er lekkages ontstaan met grote kans op waterschade als gevolg!

Hetzelfde geldt voor hogedrukspuiten. Deze kunt u eventueel wel voor de wielen gebruiken, maar het risico op beschadiging is te groot wanneer u deze gebruikt voor de ramen en de rest van het exterieur. Gebruik dus gewoon een tuinslang of ouderwetse emmertjes water.

Wat heeft u nodig om de caravan schoon te maken?

Voor het verwijderen van groene aanslag en het schoonmaken van uw caravan na de winter heeft u het volgende nodig:

 • Emmers water of een tuinslang (geen hogedrukspuit!)
 • Een laddertje
 • Een niet te harde borstel of mop
 • Een spons
 • Speciale caravanshampoo
 • Caravanruitenmiddel
 • Caravanpoets of -glansmiddel
 • Microvezeldoek

Werk van boven naar beneden

schoonmaken caravan tips

Begin met het schoonmaken van het dak, en werk dan naar beneden. Als u een dakraam heeft, begin dan daarmee. Zo voorkomt u dat onderste delen opnieuw vuil worden tijdens het afspoelen. Dat is wel zo fijn, want anders moet u twee keer hetzelfde werk doen!

Gebruik een laddertje, maar kijk uit dat u hier niet afvalt. Het sop kan ervoor zorgen dat de treden glad worden. Vraag desnoods iemand de ladder vast te houden, als u er op en af klimt.

Gebruik speciale producten voor uw caravan

Wij kopen caravans, en zitten niet in de verkoop van schoonmaakmiddelen, dus dit is geen reclame. We raden u aan om middelen te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor caravans. Gebruik dus geen autoshampoo, azijn of allesreiniger. Dit is te bijtend en zal de lak beschadigen, de rubbers doen slijten en de raampjes ondoorzichtig maken.

Gebruik bij voorkeur iets als dit:

 • Caravanshampoo
 • Zwarte streepverwijderaar
 • Ruitenreiniger
 • Een wax of polisher

Vraag uw dealer welk type u nodig heeft of kijk in de gangbare webshops welke middelen geschikt zijn voor het merk caravan dat u heeft!

Spoel uw caravan goed af

De eerste stap bij het schoonmaakproces is het goed afspoelen van uw kampeerwagen. Zo wordt de groene aanslag wat week en gaat het ergste vuil er direct af. Hierbij is een tuinslang natuurlijk heel handig, maar een paar emmers met warm water zullen ook wonderen doen.

Verwijder de groene aanslag van uw caravan met een niet te harde borstel

Nadat u de mos en algen wat week hebt gemaakt, begint u met het verwijderen van de groene aanslag. Gebruik hier nooit een schuurspons voor en helemaal nooit van die metalen borsteltjes. Ten eerste krijgt u hiermee de groene aanslag niet van de caravan af. Ten tweede beschadigt u hiermee het buitenwerk van de caravan.

Gebruik hier ook geen hogedrukspuit voor, want het water kan in de naden raken met vochtschade tot gevolg. Gebruik simpelweg een borsteltje (dezelfde als die u voor uw auto gebruikt) en caravanshampoo. Dit kan met een emmertje, of makkelijker nog met de tuinslang. Schrob simpelweg het groen en de zwarte plekken eraf totdat alles helemaal schoon is. Als de kampeerwagen vuil is, kan dit even duren. Een dag is niet heel lang in dit geval.

Spoel tussendoor af, en gebruik overvloedig water. Hoewel caravanshampoo speciaal voor caravans is gemaakt, is het beter dit niet op te laten drogen. Maak daarom gebruik van een microvezel doek om de caravan goed af te drogen.

Verwijder de groene aanslag tips

Hoe de ramen en randen bij voortent schoonmaken?

De ruiten, het dakraam en de randen bij de voortent verdienen speciale aandacht. Aan de ene kant zal zich hier het meeste groen en vuil verzameld hebben. Aan de andere kant zijn dit kwetsbare delen van uw caravan. U wilt niet de rubbers beschadigen en lekkages creëren.

Hier kunt u daarom het best een kleiner borsteltje voor gebruiken. Begin met water en gebruik eventueel de zwarte streepverwijderaar om het uzelf wat makkelijker te maken. Als alles goed los is gekomen gaat u net als op de rest van de caravan te werk met spons en shampoo, en wast u alles mooi schoon. Voor de ramen gebruikt u bij voorkeur een speciaal ruitmiddeltje. Gebruik daarna een niet krassende microvezeldoek om de ramen goed droog te vegen, om strepen te voorkomen.

Als alle groene aanslag is verwijderd

Aan alles komt een eind, dus ook aan een vieze caravan. Als het u gelukt is om alle groene aanslag te verwijderen, is het tijd voor een extra beschermlaag. Zo voorkomt u dat uw kampeerwagen weer opnieuw snel groen wordt. Gebruik hiervoor een caravancoating, wax, glansmiddel of hoe ze dat ook noemen in de winkel.

Deze kunt u met een doek aanbrengen, of met een borsteltje. Kijk op de verpakking van het product hoe u dit het beste kunt gebruiken.

Als u het een hele klus vond om alle mos en algen te verwijderen, dan hebben we nog een extra tip voor u: was de caravan regelmatig! Gebruik hiervoor simpelweg de shampoo en wat water. Zo zal het altijd meevallen met de groene aanslag en bespaart u uzelf tijd op de lange termijn. Probeer om de drie á vier weken de caravan op deze manier te wassen.

Wat als de groene aanslag op caravan verwijderen niet meer lukt?

Wist u dat u ook uw caravan gratis verkopen kunt als u hem niet meer schoon krijgt? Op deze manier kunt u veel tijd besparen en direct een mooi bedrag krijgen voor uw oude en vieze kampeerwagen.

Wij trekken bijna niets af van de waarde omdat deze vuil is, omdat wij deze heel goedkoop kunnen laten schoonmaken bij onze partners. Bovendien nemen wij u verder al het werk uit handen.

Wij halen de kampeerwagen gratis bij u weg op de camping of waar deze zich ook maar bevindt. Ook maken wij alles administratief voor u in orde en krijgt u van ons als RDW-erkend inkoper een verkoopovereenkomst en eventueel een vrijwaring.

inkoop caravans in Limburg

De groene aanslag op de caravan verwijderen hoeft dan niet meer en u krijgt direct geld. Wilt u meer informatie over het verkopen van een caravan? Surf dan naar onze caravan inkoop centrale.

 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?