ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Omloopmaten caravan berekenen

Omloopmaten caravan

Kamperen in een caravan wordt nog leuker met een leuke voortent of luifel ervoor. Voortenten en luifels zijn er echter in veel verschillende maten, terwijl er natuurlijk maar één maat is die precies op uw caravan past. Daarom dient u de omloopmaten van de caravan te berekenen, voordat u een voortent kunt bestellen. Hier leest u wat de omloopmaat precies is, waarom u moet uitkijken met tabellen en lijstjes en hoe u heel eenvoudig zelf de omloopmaat van een caravan kunt bepalen.

Wat is de omloopmaat van een caravan voor de voortent of luifel?

Zoals u waarschijnlijk wel weet, bevestigt u de voortent of de luifel op de caravan via de rail (gleuf) aan de voorkant van de caravan. Iedere caravan heeft deze en deze volgt precies de randen van de caravan. Wanneer u dus een voortent of luifel op uw caravan wilt bevestigen, moet deze precies in deze gleuf passen en tegelijkertijd mooi strak in de grond staan. Daarom is het belangrijk dat de lengte van de voortent precies goed is. Deze lengte wordt bepaalt aan de hand van, u raadt het al: de omloopmaat.

De juiste omloopmaat is erg belangrijk

Het is heel belangrijk dat de voortent of luifel precies op uw caravan past. Anders is deze vrij nutteloos en zult u hem moeten inruilen voor een exemplaar in een maat die wel past. Nu is zelfs het ruilen van een product via het internet tegenwoordig een fluitje van een cent, maar iets als een voortent is dat toch niet zo handig. Die brengt u niet even snel in een doos naar een DPD afhaalpunt, als u hem al terug in de doos kunt krijgen. Ook is zijn de kosten voor het ruilen geheel voor u.

Vertrouw niet blind op caravan omloopmaat tabellen of lijsten

Nu zijn er verschillende online databases waarin u de omloopmaat van vrijwel elke caravan kunt vinden. Deze zijn handig om te raadplegen en om een idee te krijgen, maar wij zouden daar nooit blind op vertrouwen. Fabrikanten passen hun caravans nog wel eens aan, zonder daarbij de informatie over de maten in de documentatie aan te passen. Zo kan het gebeuren dat de originele wielen zijn vervangen door grotere, waardoor de omloopmaat een tiental centimeter groter is geworden. Wanneer u dus afgaat op de opgegeven maten, kan het zijn dat de tent toch niet past. En dat is zonde!

Hoe de omloopmaten van een caravan berekenen?

Beter is het dus om altijd even zelf de omloopmaat van uw caravan te berekenen. Dit is helemaal niet moeilijk en gaat heel snel. U heeft hier slechts drie dingen voor nodig:

 • Een stuk touw dat niet elastisch is (15 meter zal in de meeste gevallen voldoende zijn)
 • Wat tape
 • Een meetlint

Ga vervolgens even na welk type caravan u heeft: normaal of aerodynamisch? Een normale, standaard caravan loopt zowel aan de voor- als achterzijde recht naar beneden. Bij een aerodynamisch caravan loopt de voorkant niet direct naar beneden, maar steekt deze een beetje uit. De voortent komt bij aerodynamische caravans niet helemaal tot aan de voorkant. Daarom meet u dit soort caravans net iets anders op. Heeft u een caravan van Beyerland, Delta of Kip? Dan zal deze aerodynamisch zijn.

Omloopmaat van een standaard caravan meten

Voor het opmeten van de omloopmaat van een standaard caravan gaat u als volgt te werk:

 • Zet uw caravan op een vlakke ondergrond waterpas op de wielen. Gebruik dus niet de steunen.
 • Neem het uiteinde van het touw en plak dit op de vloer, recht onder de caravanrail.
 • Haal het touw helemaal door de caravanrail heen.
 • Is het touw te dik? Plak het dan vast op de plaats waar de rail zich bevindt.
 • Plak het touw vervolgens ook aan de andere kant op de grond.
 • Markeer nu precies de punten waar het touw de grond raakt.
 • Haal het touw weer los en meet de afstand tussen de markeringen met uw meetlint. Dit is uw omloopmaat.

Omloopmaat van een aerodynamische caravan opmeten

Het opmeten van de omloopmaat van een aerodynamische caravan werkt net ietsje anders, maar grotendeel hetzelfde:

 • Zet ook hier uw caravan helemaal waterpas op een vlakke ondergrond en gebruik niet de uitdraaibare steunen.
 • Plak het touw op de vloer recht onder de rail aan de achterkant.
 • Volg vervolgens met het touw de caravanrail en plak het vast.
 • Doe dit totdat u aan de voorkant op een hoogte van 1,85 meter bent aanbeland.
 • Stop met het volgen van de rail en ga recht naar beneden.
 • Span het koord strak en plak het vast op de vloer.
 • Markeer de punten waar het touw de vloer raakt.
 • Haal het touw los en meet de afstand tussen de markeringen. U heeft nu de omloopmaat.

Wat als ik ooit mijn caravan wil verkopen?

caravan opkoper Groningen

Wij wensen u veel succes met het opmeten van de omloopmaat en het kopen van een geschikte voortent op maat. En heeft u nog een oude caravan of kent u iemand die zijn of haar caravan niet meer nodig heeft? Bedenk dan dat wij zonder gedoe caravans inkopen. Wij kunnen een caravan gratis en vrijblijvend op afstand taxeren en direct een goed bod uitbrengen. Daarna halen wij hem gratis op door de hele Benelux en betalen we direct de hele waarde van de caravan. Graat tot snel!

 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?