ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Caravan wassen – Zo doet u dat

caravan wassen

Regelmatig uw caravan wassen is heel belangrijk. Om te beginnen is het natuurlijk een stuk fijner om te kamperen in een schone en net uitziende caravan. Daarnaast zal een schone caravan minder snel slijten of kapot gaan, waardoor hij beter zijn waarde houdt. Maar hoe doet u dat, een caravan reinigen? Hieronder vertellen we je er alles over.

Hoe caravan wassen?

Het schoonmaken van uw caravan is helemaal niet moeilijk, maar er kan behoorlijk wat werk in gaan zitten. Met name wanneer u de kampeerwagen al een tijdje niet meer gewassen hebt en de caravan heeft de hele winter buiten gestaan, kan het een flinke klus zijn om hem weer helemaal schoon te krijgen. Met name zwarte strepen en groene aanslag kunnen hardnekkig zijn.

Daarom raden we u aan om het wassen van de caravan te verdelen over twee dagen. De ene dag maakt u de binnenkant schoon en de andere dag doet u de buitenkant. Daarnaast willen we u waarschuwen voor een paar voor voordehand liggende manieren om een caravan schoon te maken die erg onverstandig zijn.

Gebruik nooit een hogedrukspuit

Het is geen goed idee de hogedrukspuit te gebruiken om de buitenkant schoon te spoelen. Gebruik liever een tuinslang of gewoon emmertjes water.

Hoewel u het vuil en de aanslag weliswaar makkelijk van de caravan zal krijgen, geldt dit ook voor de rubbertjes, die er voor zorgen dat uw caravan waterdicht is. U zult de eerste niet zijn die na het gebruiken van een hogedrukspuit een plas water in zijn caravan na een fikse regenbui.

Gebruik geen chemicaliën

Om dezelfde reden is het ook niet slim om al te agressieve poetsmiddelen te gebruiken voor het reinigen van de caravan. Deze zullen de afdichtingen aantasten, met lekkages tot gevolg. Ook is de buitenkant van een kampeerwagen niet bestand tegen bepaalde chemicaliën. Het slimst is om te investeren in een goede caravanreiniger of -shampoo, of anders gewoon zeep of allesreiniger te gebruiken.

Was de caravan niet in de volle zon

Het is verleidelijk om uw caravan te wassen in de volle zon. Toch is dit niet zo’n goed idee, omdat de meeste reinigingsmiddelen vlekken zullen veroorzaken wanneer u ze gebruikt in de volle zon. Kies dus bij voorkeur een wat bewolkte dag of zoek de schaduw op.

Spuit geen water in de roosters op het dak

In de roosters op het dak van uw caravan stapelt zich een hoop vuil op. Daarom kan het verleidelijk zijn hier even goed met de tuinslang in te spuiten. Niet doen! De kans is groot dat het water in uw bed belandt of erger: in de ventilatie van uw koelkast. Beter is het om het rooster voorzichtig los te halen en het met de hand te reinigen met water en zeep.

De binnenkant van de caravan reinigen – Stap voor stap

Bij het schoonmaken van uw caravan aan de binnenkant bedoelen we niet alleen het interieur. Ook de technische onderdelen van uw kampeerwagen moeten regelmatig gereinigd worden. We raden aan om hiermee te beginnen, omdat bij het schoonmaken hiervan de rest van het interieur vies kan worden. Zo voorkomt u dus dubbel werk!

Stap 1: Spoel de waterleidingen door en reinig de watertank

 • Laat de watertank helemaal leeg stromen.
 • Gebruik een harde borstel om de binnenkant van de watertank te schrobben en verwijder al het vuil.
 • Vul de tank met water en voeg hier speciale watertankreiniger aan toe.
 • Laat alles goed doorstromen, tot de tank leeg is, zodat alle kalk en vuil uit de leidingen kan spoelen.
 • Vul de tank weer en laat nog eens goed doorstromen, zodat alle reiniger wegspoelt.

Stap 2: Reinig de vuilwatertank

Nare luchtjes zijn nooit fijn wanneer u op vakantie bent. Die zijn gelukkig te voorkomen door regelmatig de vuilwatertank te reinigen. Dit doet u als volgt:

 • Laat de vuilwatertank leeglopen op een daarvoor bestemde plaats.
 • Giet wat warm water met speciaal reinigingsmiddel door de afvoer.
 • Laat dit even weken en ga als het kan een stukje met de caravan rijden, zodat het middel goed tegen de binnenwanden van de tank kan klotsen.
 • Laat de tank leeglopen.
 • Spoel na met koud water.

Stap 3: Maak de caravan koelkast schoon

Een andere veelvoorkomende bron van minder prettige geurtjes is een vuile koelkast. Deze reinigt u simpelweg zoals u ook de koeling thuis reinigt. Werkt dus van boven naar beneden, gebruik geen schurende of agressieve middeltjes en voor de rubbers best alleen water. Laat vervolgens goed drogen. Gebruik je de koeling een tijdje niet? Laat dan het deurtje op een kiertje staan.

Stap 4: Reinig het interieur

Als laatste maakt u de hele binnenkant en het meubilair van uw caravan schoon. Zet om te beginnen de deur en de ramen open en laat alles lekker doorluchten. Gebruik een stofzuiger om al het losse vuil te verwijderen. Vul dan een emmertje met lauw water en allesreiniger en maak heel de caravan goed schoon. Begin met de plek die het verst van de deur verwijderd is en werk vervolgens uw weg naar de deur. Vergeet ook het matras niet uit de slaapkamer te halen en laat dit buiten even lekker ventileren.

De buitenkant van de caravan wassen – Stap voor stap

Wanneer u de binnenkant helemaal schoon hebt gemaakt, is het tijd om te beginnen met de buitenkant. Het is overigens ook mogelijk om te beginnen met de buitenkant, dat maakt niet echt uit. We raden u af om de buitenkant van de caravan te wassen op een warme dag in de volle zon, omdat het reinigingsmiddel dan vlekken zal veroorzaken. Als dus vandaag volop de zon schijnt en ze geven morgen bewolking af, zouden we het wassen van de buitenkant morgen doen, en de binnenkant vandaag, en visa versa.

Stap 1: Dit heeft u nodig om de buitenkant van uw caravan te wassen

hoe caravan wassen

Voordat u begint, is het belangrijk om al het materiaal dat u nodig heeft te verzamelen:

 • Een tuinslang met voldoende druk (maar geen hogedrukspuit!). Wanneer er geen kraantje in de buurt is, zorg dan dat u zoveel mogelijk emmers water klaar heeft staan.
 • Een degelijke ladder, bij voorkeur één met een extra breed platform.
 • Een borsteltje met middelharde haren. Gebruik geen te harde borstel, omdat deze de lak zal beschadigen.
 • Een borstel of mop met een lange steel (voor de moeilijk bereikbare plaatsen). Het handigst is een steel die u uit kunt schuiven.
 • Caravanshampoo, caravanruitreiniger en caravanwas.
 • Een spons en microvezeldoek.
 • Een kleine borstel voor de randjes (bijvoorbeeld een oude tandenborstel)

Stap 2: Begin met het dak en doe dan kant voor kant

Het lijkt logisch, maar toch willen veel mensen dit nog wel eens vergeten: begin met het dak en was dan de zijdes van uw caravan. Het meeste vuil zal zich namelijk op het dak van uw caravan bevinden. Wanneer u begint met de zijdes en het dak als laatste doet, zal al het vuil over de schone zijdes lopen en krijgt u strepen. Dan kunt u dus weer opnieuw beginnen.

Werk na het dak vervolgens kant voor kant. Zo zit er minder tijd tussen het schrobben en het afspoelen en drogen, en loopt u minder kans op vlekvorming door het opdrogen van de shampoo. Ook dat voorkomt dubbel werk!

Stap 3: Het dak van de caravan wassen

We beginnen dus met het dak. Zorg dat uw ladder goed stevig staat, neem de tuinslang en klim op de ladder. We raden u aan zo min mogelijk op het dak van uw caravan te lopen. Met name wanneer uw caravan al wat ouder is, moet u dit niet doen. Nieuwere caravans zijn vaak wel geschikt om op te lopen, maar echt goed voor het dak is het nooit. Ook zal het dak glad worden van de zeep, wat gevaarlijk kan zijn. Loop dus zo min mogelijk op het dak en gebruik een borstel of een mop met een steel.

Spoel eerst het losse vuil van het dak van uw caravan af. Neem dan de caravan shampoo en begin met het schrobben van het dak. Het is belangrijk dat u voldoende kracht zet zodat het vuil goed los komt. Kijk uit dat u niet valt en verplaats af en toe de ladder zodat u overal goed bij kunt komen. Gebruik een kleine borstel of een tandenborstel voor de randen van het dak. Ventilatieroosters kunt u het best losmaken en apart wassen. Zo loopt u niet het risico dat er water in de schacht komt. Na het schrobben pakt u weer de tuinslang en spoelt u al het sop weg.

Stap 4: De zijdes van de caravan wassen

Het wassen van de zijkanten van uw caravan gaat in principe hetzelfde als het dak. Het is alleen een stuk makkelijker, omdat u niet het gedoe met de ladder heeft. Begin dus weer met alles afspoelen, schrob daarna de oppervlaktes met caravan shampoo en spoel af. Gebruik speciale ruitreiniger voor de ramen, omdat deze van een ander materiaal gemaakt zijn dan de rest van uw caravan. Het meeste vuil zal vastzitten bij de randjes van de ramen en de deur. Gebruik hier weer het kleine borsteltjes voor of uw oude tandenborstel.

Stap 5: Zet uw caravan in de was

Als de caravan helemaal schoon en droog is (gebruik eventueel een microvezeldoek om alles droog te maken), is het tijd voor de finishing touch: het aanbrengen van de caravanwas. Dit beschermt de buitenkant van uw caravan tegen vuil en water, omdat de was een afstotend effect heeft. Volg voor het aanbrengen van de was de instructies op de verpakking.

Wat als ik geen zin heb om mijn caravan te poetsen?

Wanneer u geen zin heeft in het schoonmaken van uw caravan, kunt u aan iemand anders vragen om uw caravan te wassen. Een andere oplossing is het inschakelen van een gespecialiseerd caravan schoonmaakbedrijf. Bedenk wel dat deze mensen een flink bedrag zullen vragen voor het reinigen van de kampeerwagen.

Een wellicht wat radicale, maar zeer winstgevende oplossing is het verkopen van de caravan. U kunt bij ons gratis en vrijblijvend uw caravan laten taxeren en hem daarna direct verkopen voor dat bedrag. Bovendien komen wij de kampeerwagen gratis ophalen door heel Nederland en België. Wij kopen caravans met schade en het maakt voor ons ook niet uit dat deze vies is. De caravan wassen is dus niet nodig.

caravan vandaag verkopen

 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?