ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

De boerderij camping – Leuk, leerzaam en lekker goedkoop

boerderij kamps

Een van de populairste vakantiebestemmingen van dit moment is de boerderij camping. Kamperen bij een boer is namelijk leuk, leerzaam en nog goedkoop ook. Bovendien kan het bijna overal. U hoeft er dus niet het vliegtuig voor te nemen: een stuk beter voor het milieu.  De mensen die bij ons een caravan verkopen zijn meestal lyrisch over deze heel natuurlijke vorm van kamperen.

Daarom besteden we in deze blog aandacht aan kamperen op een boerderij. Wat is er zo bijzonder aan? Welke soorten zijn er? Waar vind je goede plekken om op deze manier vakantie te vieren en wie kan er terecht? Maar eerst: wat is dat eigenlijk, een campingboerderij?

Wat is een boerderij camping?

Een boerderijcamping is een camping die zich bevindt op een boerenerf. Dit bedoelen we in de meest brede zin van het woord. Er zijn inmiddels namelijk veel verschillende soorten van dit soort plekken om te kamperen.

Soms bevindt de camping zich op hetzelfde terrein als een compleet draaiend boerenbedrijf met honderden koeien, soms is het bij een boomgaard en soms wordt er helemaal niet meer geboerd en zijn hebben de landbouwactiviteiten geheel plaats gemaakt voor het fulltime campingleven.

Ook op het gebied van sanitair en voorzieningen is de ene boerencamping de andere niet. Er zijn uiteraard heel bescheiden uitgevoerde agrarische kampeerterreinen waar enkel een veldje is voorzien en waar je je behoefte in een bouwtoilet mag doen, maar andere zijn veel luxer uitgevoerd met een volledig sanitairblok, een kantine en een mooie speeltuin.

Kamperen bij de boer bestaat vijftig jaar

Het is precies vijftig jaar geleden dat er voor het eerst officieel op een boerderij werd gekampeerd door recreanten. Dit was toen nog absoluut niet normaal. De politie en zelfs de burgmeester moest er nog aan te pas komen toen in augustus 1970 bleek dat er mensen in tenten op een boerderij in Alblasserwaard sliepen. Ze werden ’s ochtends vroeg uit hun slaapzakken gehesen en mochten vertrekken.

De eigenaar van deze allereerste boerderijcamping, de in 2018 overleden Wim van den Berg, kreeg hiervoor zelfs een voorwaardelijke geldboete van veertig gulden. Dit vond hij zo belachelijk dat hij besloot zijn leven lang te vechten om het kamperen bij de boer mogelijk maken. Hiervoor richtte hij de Stichting Vrije Recreatie (SVR) op en de rest is geschiedenis. Niet alleen werd het in een tent of caravan slapen op een boerenerf legaal: het is één van de meest populaire manieren om op vakantie te gaan geworden.

Wat is er zo bijzonder een camping boerderij?

Kamperen bij een agrariër is dus eigenlijk heel gewoon geworden. Toch heeft het ook iets heel bijzonders, wat u zich eigenlijk alleen echt kunt voorstellen als u het zelf heeft gedaan. Voor mensen die het echter nog nooit hebben gedaan zijn hier drie hele goede redenen om het eens te proberen:

 • Het is heel erg leuk
 • Het is leerzaam voor kinderen
 • Het kost bijna niets

Kamperen bij de boer is leuk

Wat is er nou leuker dan zo vrij als een vogel en met uw neus in de wind uw caravan parkeren (of uw tent opzetten) op een boerderij? Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de lucht is blauw en de boer verwelkomt u met een plakje zelfgebakken cake met eieren van de kippen die u in de verte hoort kakelen.

De meeste agrarische campings liggen ver buiten de stad, in een mooie en rustige omgeving. Het gehaast, het geraas en de stress zijn hier dingen die men alleen kent van het nieuws en van een enkele campinggast die zijn dagelijkse leven maar niet los kan laten.

Dit alles garandeert een heel gemoedelijke sfeer. Bovendien vinden veel kampeerders uit de stad het ook erg leuk om te zien hoe het er op het platteland aan toe gaat en waar de spullen die in de schappen van de supermarkten liggen eigenlijk vandaan komen.

Het is enorm leerzaam voor kinderen

Zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Dit geldt voor grote mensen, maar natuurlijk nog meer voor kinderen. Daarom kiezen ook steeds meer gezinnen met jonge kinderen ervoor om op deze manier vakantie te vieren.

Wanneer u bijvoorbeeld bij een melkveehouder gaat slapen, zien uw kinderen hoe de koeien worden gemolken en hoe de kaas wordt gemaakt. Bij sommige van dit soort campings mogen de kinderen zelfs zelf helpen met de koe melken of het stro verversen. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat ze van de natuur vervreemd zullen opgroeien!

Deze vorm van op vakantie gaan is lekker goedkoop

Op vakantie gaan is meestal erg duur. Of je nu het vliegtuig pakt naar een exotisch oord of dichterbij een leuk hotel of camping zoekt: het kost je flink wat geld. Vaak is het lastig om voor minder dan 1000 euro per persoon een weekje ertussenuit te gaan. Dit is niet het geval wanneer u besluit met de caravan bij een boer te gaan staan.

Een kampeerplek bij een boer heeft u al vanaf zo’n tien tot twintig euro per nacht voor twee personen, afhankelijk van waar en wanneer (de prijzen zijn meestal seizoensafhankelijk). Daarbij rekent de boer dan nog iets van 5 euro per persoon extra per nacht. U kunt dus in principe met de hele familie een maand op een boerencamping staan voor het geld dat u normaal kwijt zo zijn om alleen een weekje op vakantie te gaan. Dat is echt heel goedkoop!

Hoge prijzen vragen mag ook niet

Boerenbedrijven die aangesloten zijn bij de SVR mogen officieel ook geen hoge prijzen vragen aan hun gasten. Anders worden ze uit de club gezet. Het moet immers leuk blijven. De boeren moeten het verdienen aan hun camping zien als een leuk extraatje, niet om rond te komen. Of zoals van Den Berg het ooit zei “we moeten koeien melken, geen mensen.”

Voor wie is een camping bij een boerderij?

Kamperen bij een agrariër is voor iedereen, van jong tot oud. De meeste campings zijn dan ook geschikt voor iedereen: van jong tot oud, van fervent drinker en kratjeskastelenbouwer tot fervent jeu-de-bouler. Veel minicampings ook richten zich op een specifieke doelgroep. Zo zijn er campings speciaal voor kinderen en andere juist speciaal voor volwassenen.

Boerderijcampings speciaal voor kinderen

Zoals we hierboven al schreven is het boerenleven ontzettend leerzaam voor jonge kinderen. Ze worden zich ervan bewust dat we leven van de natuur en dat het dieren en planten zijn die we eten. De ene boerencamping is wat dit betreft meer geschikt dan de andere. Zoek met kinderen bij voorkeur een camping met goede faciliteiten en genoeg leuke dingen (in de buurt of op de camping zelf). Bomen en gras om in te spelen zijn mooi, maar op den duur kan ook dit saai worden.

De meeste boerderijen voor kinderen hebben ook veel dieren. Het is hartstikke leuk om geitjes en schaapje te aaien en te zien hoe de kippen scharrelen in hun veldje. Ook kan het loeien van een koe of het hinniken van een paard voor de allerjongsten een heel bijzondere ervaring zijn!

Vaak bevinden dit soort campings zich ook in de buurt van een leuk bos of het strand. Zo kunt u uw tijd op de camping afwisselen met leuke uitstapjes. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om schelpjes te zoeken in de vloedlijn of om op zoek te gaan naar eekhoorns in het bos? Eén groot avontuur!

Alleen voor volwassenen

Niet iedereen wil op vakantie gaan waar ook kinderen zijn. Daar hoeft u absoluut geen kinderhater voor te zijn. Het is ook gewoon wel eens lekker om te kunnen genieten van de zingende vogels zonder het gekrijs van de kinderen van de buurman erdoorheen! Gelukkig zijn er ook veel boerencampings waar alleen volwassenen welkom zijn.

Deze plaatsen worden vaak bezocht door mensen vanaf veertig, vijftig jaar. Ze liggen vaak wat meer afgelegen en wat verder weg van dorpjes of de grote stad. Daardoor is het hier heerlijk rustig, en kunt u helemaal zen worden, al dan niet onder begeleiding van een lokale yoga-instructeur. Omdat ook de omgeving vaak erg stil en rustig is, zijn dit bovendien heel fijne plaatsen om te wandelen en te fietsen.

Waar kun je kamperen bij een boer?

kamperen-op-boerderij

Campings als dit zijn tegenwoordig echt overal te vinden. Dit heeft twee redenen. Ten eerste zijn steeds meer mensen op zoek naar rust en eenvoud. Het snelle leven van business, geld en werken wordt vaak beheerst door prikkels en drukte. Mensen willen dit ontvluchten, en dat kan perfect op een plek als de boerderijcamping.

Ten tweede heeft de boer het door allerlei milieuproblematieken op dit moment niet zo eenvoudig. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofmaatregelen, waardoor veel bedrijven hun inkomsten zullen zien dalen. Het openen van een kleine camping naast het boerenbedrijf biedt dan interessant kansen om toch wat extra geld in het laatje te krijgen.

Daarom kan slapen op een boerderij tegenwoordig bijna overal, van West-Vlaanderen tot aan het oosten van Groningen. Met name kamperen bij de boer in Zeeland en kamperen bij de boer in Noord-Holland is heel interessant, vanwege de prachtige rustgevende omgeving en de vele campings die hier de laatste jaren geopend zijn. Klik op de links om er meer over te lezen!

Wat als ik mijn oude caravan niet meer nodig heb?

caravan opkoop nederland

Kamperen wordt nog leuker wanneer u op pad gaat met een nieuwe caravan. Het nadeel van een nieuwe caravan is natuurlijk wel dat het kamperen dan wel gelijk een stuk duurder wordt. Daarom hebben we voor u de perfecte oplossing: verkoop uw oude caravan voor de beste prijs! Dat kan namelijk gewoon direct en zonder gedoe via onze caravan inkoop service.

Bent u benieuwd hoeveel u kunt krijgen voor uw oude caravan? Meld hem dan nu gewoon gratis aan voor een taxatie. Dit is helemaal vrijblijvend en verplicht u verder tot niets. Als u wilt kunt u echter direct voor het bedrag dat wij bieden uw caravan verkopen. Zo heeft u direct een mooi extra bedrag om te spenderen op de boerderij camping.

 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?