ClickCease
Gratis100% kosteloos
BetrouwbaarRDW erkend bedrijf
Gratis transportIn heel Nederland en België
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Groene kaart caravan verplicht?

Duitsland groene kaart caravan

Wij krijgen regelmatig mailtjes van mensen die zich afvragen hoe dat nou eigenlijk zit met de verzekering van een caravan. De meeste mensen willen dan weten of de groene kaart bij een caravan verplicht is. Daarom gaan we vandaag in op alle prangende vragen rondom deze verzekeringskaart.Het blijkt namelijk dat dit allemaal nog niet zo eenvoudig is. Het verschilt namelijk per land en per caravan of u de kaart bij moet hebben en of deze geldig is. Laten we echter eerst eens kijken wat dat nou precies is, zo’n groene kaart.

Wat is een groene kaart?

Zoals u weet bent u als automobilist verplicht een WA-verzekering te hebben. Dit is niet enkel in Nederland zo, maar overal ter wereld. In Nederland staat ieder voertuig geregistreerd en kan de politie aan de hand van uw kenteken achterhalen hoe het met de verzekering zit.

In het buitenland kan de politie dit echter niet, en daarom moet u op een andere manier kunnen bewijzen dat u WA-verzekerd bent. Dit doet u met de groene kaart: het internationaal geaccepteerde verzekeringsbewijs.

Op het verzekeringsbewijs staat:

 • Het kenteken van het voertuig
 • De geldigheidsperiode
 • Het verzekeringsnummer, dat u nodig heeft in geval van schade
 • De verzekeraar met contactgegevens
 • Het dekkingsgebied

Wat is het dekkingsgebied van deze kaart?

Het dekkingsgebied bepaalt in welke landen de kaart geldig is. Dit verschilt per verzekeraar. Alle verzekeraars dekken minimaal in alle EU-landen en Liechtenstein, Andorra, Noorwegen, IJsland, Servië en Zwitserland. Let dus goed op als u bijvoorbeeld naar Rusland of Turkije rijdt met de caravan en check of uw maatschappij hier dekking biedt!

Hoe werkt het met de groene kaart voor caravans en aanhangwagens?

Wanneer u met een auto een caravan of vouwwagen trekt, moet deze natuurlijk ook verzekerd zijn. Als de kampeerwagen minder weegt dan 750 kg, is deze automatisch meeverzekerd. De kampeerwagen heeft dan ook geen eigen kenteken, maar hetzelfde als de auto die hem trekt.

Een caravan of vouwwagen die zwaarder is dan 750 kg, en dus een eigen kenteken heeft, dient u apart mee te verzekeren. Het gaat dus om voertuigsoort F. U krijgt hier dan wel slechts één groene kaart voor, waar de code ‘AF’ op staat.

Dit internationale verzekeringsbewijs geldt dan dus voor zowel uw auto als caravan. Daarbij is de groene kaart overigens meestal niet groen en kunt u hem ook digitaal hebben. Let daarbij echter weer goed op, want in bijvoorbeeld Turkije heeft u een groene kaart van papier (en dus niet een plastic kaartje of PDF) nodig! U kunt in dat geval een groen papiertje aanvragen of uitprinten.

In welke landen is een caravan groene kaart verplicht?

Best ingewikkeld allemaal he? En het leukste moet nog komen: dit internationale verzekeringsbewijs is overal verplicht, maar u dient het niet overal apart te hebben. In vrijwel alle landen in de EU, zoals België, Luxemburg en Frankrijk is het hebben van een enkele kaart met daarop ‘AF’ genoeg. Enkel in Duitsland, Polen, Spanje en Kroatië heeft u een aparte groene kaart nodig (dus twee groene kaarten).

Uitzondering hierbij zijn weer caravans die lichter zijn dan 750 kg (inclusief lading). Deze hebben geen aparte kaart nodig en vallen onder de normale WA-verzekering van uw auto.

Groene kaart niet verplicht in Frankrijk en Luxemburg

Veel mensen gaan met de caravan op vakantie naar België, Frankrijk en Luxemburg. Als u naar één van deze landen gaat, is een extra groene kaart dus niet verplicht. Ook in Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Andorra kunt u zonder problemen met een enkele AF-kaart rijden.

Groene kaart wel verplicht in Duitsland en Polen

In Polen, Spanje, Duitsland en Kroatië is een extra kaart voor de caravan wel verplicht. Wanneer de politie u daar aanhoudt bent u verplicht deze te overleggen. Zorg dus voor een extra groene kaart voor uw caravan wanneer u naar één van deze landen op vakantie gaat of wanneer u hier doorheen rijdt!

Waar kan ik een verzekeringskaart krijgen?

De groene verzekeringskaart vraagt u aan bij de verzekeringsmaatschappij waar ook uw auto verzekerd is. U heeft dus eerst een autoverzekering nodig en daarbij verzekert u dan ook de caravan.

De groene kaart krijgt u ieder jaar vanzelf van uw maatschappij. Voor de meeste landen is het ook mogelijk deze gewoon zwart-wit uit te printen. Bent u deze kwijt of verloren? Neem dan contact op met de maatschappij om een nieuw exemplaar aan te vragen.

aanvraag groene kaart voor caravan

Hangt de prijs van een groene kaart af van de waarde van een caravan?

De prijs van dit bewijs van verzekering hangt niet af van de waarde van uw caravan. U verzekert er namelijk niet de caravan zelf mee, maar eventuele schade die u met de caravan op de weg veroorzaakt aan anderen en hun voertuigen.

Het maakt voor de schade bij anderen niet uit wat de waarde van uw eigen caravan is, maar wat de waarde is van hetgeen beschadigd is. Daarom is een WA-verzekering ook verplicht, omdat de kans altijd bestaat dat u per ongeluk een gouden Ferrari in de prak rijdt. Als u die 5 miljoen zelf zou moeten betalen, zijn de problemen niet te overzien!

Zijn er nog meer verzekeringen voor caravans?

Met enkel een WA-verzekering is uw kampeerwagen dus zelf niet verzekerd. Als u dan toch schade rijdt, hagelschade krijgt of er gebeurt iets op de camping, dient u de eventuele reparaties zelf te betalen.

Daarom is het in sommige gevallen een goed idee om een extra allrisk caravanverzekering af te sluiten, speciaal voor uw eigen kampeer- of vouwwagen. In dat geval krijgt u uitbetaald wanneer er iets kapot gaat aan uw caravan door bijvoorbeeld brand, gasontploffing, kortsluiting of diefstal. Ook krijgt u geld om het eventuele bergen of opnieuw aansluiten van de caravan te betalen.

Het ligt vervolgens aan het type verzekering dat u neemt of u ook vergoed bent tegen storm, hagel, rechtsbijstand en schade aan de inventaris. Ook het eigen risico varieert nogal, net als de nieuwwaarderegeling (de periode waarin u 100% van de waarde uitgekeerd krijgt bij total loss).

Zo’n verzekering is behoorlijk prijzig. Wij zouden een allrisk verzekering daarom enkel aanraden wanneer de caravan het waard is. Als uw caravan al wat ouder is en een waarde van zeg 3000 euro heeft, dan is het niet de moeite hier elke maand honderd euro voor te betalen. Weet u de waarde van u caravan niet? Ga dan naar onze caravan taxatie.

Ik ben niet verzekerd en mijn caravan is kapot – Wat kan ik doen?

caravan met schade verkopen

Iedereen die rijdt met een caravan, is verplicht WA verzekerd met de verplichte groene kaart voor de caravan. De meeste mensen hebben echter geen aparte caravanverzekering, omdat dit veel te duur is in vergelijking met de waarde van de caravan.

Maar wat als u dan schade heeft aan uw kampeerwagen of vouwwagen? Dan kan het een dure grap worden om alles te laten herstellen. Gelukkig is er een alternatief: want wij kopen uw caravan.

Bent u benieuwd wat uw caravan waard is voor export? Laat hem dan gratis en vrijblijvend door ons taxeren en profiteer van:

 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Gratis ophaaldienst
 • Vandaag taxeren = morgen geld
 • RDW-erkende opkoper
 • Zeer hoge prijzen voor caravans met schade
 • HC de VriesHC de Vries

  Na 15 mooie jaren op de camping besloten om de caravan te verkopen. Contact gehad met en heb een mooi bod ontvangen! Alle zaken konden gelijk worden afgehandeld en gewoon contant geld ontvangen. Ik raad ze aan als je snel en makkelijk je caravan wilt verkopen.

 • Patrick De BruynPatrick De Bruyn

  Zeer eerlijke en vlotte afhandeling. Dag nadien geld op de rekening zonder de caravan te hebben gezien! Een aanrader! Veel succes nog met jullie bedrijf

 • Jean TruyensJean Truyens

  Mijn caravan met schade verkocht! Goede afspraken gemaakt en een eerlijk bod ontvangen. Verder niks hoeven doen. De caravan is vanuit de stalling opgehaald en direct mijn geld gekregen. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig! Groetjes, Jean Truyens

 • Evert KooijEvert Kooij

  Was van plan om een nieuwere caravan te kopen, maar geen tijd om mijn oude te verkopen. Verkopencaravans.nl heeft alles snel kunnen regelen. Geld per bank ontvangen en nu zoeken naar een nieuwe. Hele fijne manier van werken!

 • Mark StevensMark Stevens

  Een hele vlotte en correcte afhandeling van de koop van mijn caravan met hagelschade. Binnen een paar dagen was alles geregeld, betaald, caravan opgehaald, enz. Heel goed! Mark Stevens

 • Bas SnijdelaarBas Snijdelaar

  Correct en vriendelijk afgehandeld heel betrouwbaar Bas Snijdelaar

Heeft u nog vragen?